Pages

Sunday, January 08, 2017

Trip Bali-Flores, Komodo Island & Pink Beach

Good morning LBJ! Pepagi pas subuh, Tote & Tony dah ambil kami utk ke pelabuhan naik kapal ke Komodo Island.




Ini botnya, kecik aje, ok lah utk 3 org bersama kapten kapal & assistantnya

Pelangi menyapa...


Yes, LBJ is hot! Tapi juga musim hujan masa kami sampai (Disember). Jadi awannya tidak sebiru yg kami nampak di Lombok dulu. Walaupun begitu, rentung tetap rentung. Walaupun Komodo Island tak berapa jauh dari LBJ, perjalanan yg diambil adalah 3 jam sebab bukan guna speed boat macam kat Semporna tu. Can you imagine the long hours just to get there? Buat apa dalam bot? Buatlah apa-apa yg patut, tidur pun boleh. Ada toilet juga tapi tak tergamak nk cuba sbb ditutup dengan sekeping tirai yg kalau ditiup angin, akan nampaklah segala-galanya hahahah!

Oh ya, lupa nak cakap. sebenarnya pakej 'Sailing Komodo' boleh pilih bermalam (liveaboard), 2hari 1mlm, 3hari 2mlm atau lain-lain. Kami tak ambil pakej bermalam sebab hubby reluctant nk tidur dlm bot, so kami amik pakej daytrip aje. Kalau amik pakej bermalam sebenarnya lebih banyak kawasan yg boleh dilawat. Dan botnya lebih besar, ada juga yg bertingkek-tingkek. Pilih aje sesuai bajet, nak paling murah sampai lah yg mewah. Kami hanya sempat cover Loh Liang Komodo Island  dan Pink Beach.

sumber


Subhanallah, macam kat tasik kan? Tenang je airnya...



Akhirnya sampai jua..



So, sebelum meneruskan perjalanan menjejaki komodo, kena lah bayar tiket dulu. Mula-mula nampak tiketnya sikit, sekali bila daftar nama tulis dari Malaysia, beranak pulak tiketnya sebab kami dikira sebagai pelancong asing, bukan local huhuhu.... Total utk masuk ke sini adalah IDR750,000/3 org! Ada 3 trek yg boleh dipilih, short, medium or long trek, kami pilih medium (1 jam setengah) sebab rasa macam banyak masa lagi.


Nah itu komodonya
Perjalanan diteruskan...


Tetiba guide ribut2 cakap ada sekor komodo sedang berjalan ke arah kami

Macho sungguh dia :)


Jalan lagi...






Ingatkan yg sekor kat belakang tu dah mati, rupanya dah tua, gitu jadinya, terlepek aje..

Makanan komodo, hanya komodo boleh buru, manusia tangkap kena denda 


Ke Pink Beach pula..
Ok, dulu nak masuk ke sini tak payah bayar, sekarang dah ada bayarannya, dan bot dari luar tak boleh masuk ke pantai, harus la pula menggunakan bot kecik (utk protect coral katanya) dengan bayaran IDR20,000/seorang. Layannnn....
Pasirnya berbutir karangan laut merah jambu 







besarnya topi ahkak...
 can't stop comparing the beach to this..


and it makes me missssss Semporna more and more and more.......


Come bebeh, lets explore the underwater world















"Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka"

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails